sobota 21. listopadu 2009

Bye

Bohužel, je načase přiznat si krutou pravdu - nestíhám. Top Gear je sice v mém žebříčku dost vysoko, ale rodina a práce přece jen vítězí a poslední dobou jsem zjistil, že všechno stíhám jen s trvale vyplazeným jazykem. Proto, ač nerad, musím tenhle server nechat svému osudu.

Jak jsem už jednou psal, pokud byste měli zájem sem přispívat, jste vítáni, určitě mi napište. Já možná jednou za čas přihodím nějakou bleskovku, možná i nějaké titulky k YouTube videím, ale už to určitě nebude nic pravidelného.

Nenapadají mě žádná úžasná poslední slova, tak snad jen díky vám všem, kteří jste sem více či méně pravidelně chodili :-)

Celý článek >>

pátek 20. listopadu 2009

CZ titulky ke klipu: Autošipky

Přesně takhle jsem si vždy představoval, že hoši z Top Gearu tráví volná odpoledne.

A vy můžete také, stačí když kliknete sem.

Top Gear - Autošipky
4. řada, 4. epizoda

Celý článek >>

čtvrtek 19. listopadu 2009

Ankteta: Žena nebo muž?

Asi bych měl začít poděkováním. Jednak za to, že sem docela chodíte a že jste shovívavý k mým krkolomným grafomanským výplodům. A pak taky za to, že vaše komentáře a emaily, které občas dostávám, mají (většinou :-) úroveň a podle mě dokazují, že Top Gear prostě není pořad pro blbce. Takže díky :-)

Na jednu stranu toho o vás vím docela dost. Vím třeba, kolikrát jste tento server navštívili za poslední týden (1201x), na kolik stránek se při jedné návštěve podíváte (2,9) a jak dlouho jedna návštěva v průměru trvá (3:21). Vím o vás i spoustu dalších čísel, kterým vůbec nerozumím, ale některé informace mi Google Analytics prostě neřekne. Rozhodl jsem se tedy vystavit tady jednou za čas jednoduchou anketu, ve které bych se pokusil chybějící informace doplnit.

Už jsem tu někde psal, že mě překvapuje, jak velké procento místních komentářů a emailů je od holek/žen. Pořád tomu nějak nerozumím, a tak by mě docela zajímalo nějaké přesnější číslo. Takže dejme slovo exaktním vědeckým metodám - jak jste na tom?

Celý článek >>

středa 18. listopadu 2009

Jaký bude speciál ke 14. řadě, jak se měl původně jmenovat Stig a další novinky

Začala 14. řada, takže na začátek pár linků o ní.

  • Krátký pohled do zákulisí natáčení 14x01 najdete zde. Dozvíte se třeba, že kvůli HD kvalitě, ve které se teď TG vysílá, museli všichni moderátoři strávit před natáčením mnohem více času v maskérně. K velké Jeremyho nelibosti samozřejmě.
  • A ještě jedno video z natáčení 14x01 - záběry z natáčení Erica Bany na testovací dráze TG.
  • V tomto článku se dozvíte nějaké podrobnosti o tom, co se na nás chystá ve 14. řadě. Nejzajímavější asi je, že na Vánoce uvidíme "Jihoamerický speciál".
  • A nakonec, pár fotek z natáčení posledního dílu.

A ještě nesouvislý seznam dalších TG odkazů:

  • Jeremy Clarkson vede žebříček "sloupkařů" za jejichž online články by byli britové ochotni platit. Vyplývá to z tohoto průzkumu.
  • Debata na téma "Dochází Clarksonovu Top Gearu šťáva?" na stránkách Telegraphu.
  • A v Telegraphu také vyšly hned 2 rozhovory s Jamesem (tady a tady) u příležitosti začátku 14. řady.
  • Velmi zajímavý (a velmi dlouhý) článek o "fenoménu Top Gear" a jeho historii v Guardianu. Věděli jste třeba, že Stig se měl původně jmenovat Gimp?
  • Recenze na 3. díl James May's Toy Stories (který je mimochodem stále lepší a lepší).
  • Krátký kvíz - kolik toho víte o Top Gearu? Já měl jen 66%.
  • Jeremy prohlásil, že jednoho dne udělají Top Gear epizodu, ve které nikdo z moderátorů nepromluví ani slovo. Je to prý jediný způsob, jak nevyvolat žádnou kritiku. Více zde.
  • Ve svém sloupku v Timesech se Jeremy minulý týden zamyslel mimo jiné nad tím, kam by se dalo emigrovat. Chcete-li se dozvědět drsnou pravdu o případných možnostech, zkuste se podívat.
  • Poslední díl 13. řady vyvolal 50 stížností u britského Ofcomu (něco jako naše Rada pro rozhlasové a televizní vysílání), kvůli zobrazení sebevraždy. Ofcom následně shledal pořad viným z porušení pravidel pro vysílání. Více zde.
  • Po odvysílání prvního dílu James May's Toy Stories se prý zvýšil zájem o plastové modely letadel. Píše se to alespoň v tomto článku v Daily Gazette.

Celý článek >>

pondělí 16. listopadu 2009

BLESKOVKA: 1. díl 14. řady on-line

A ještě jedna bleskovka - někdo už rozdělil novou epizodu na několik částí a vystavil je na YouTube.

Odkaz na všechny části najdete tady.

Celý článek >>

BLESKOVKA: Jak to bylo s Polárním speciálem

Z Primy mi promptně odpověděli na můj dotaz ohledně Polárního speciálu.

Konkrétně mi napsali toto:

Dobrý den,

Minulý týden došlo od programového odd. k aktuální změně programu. Polární speciál budeme vysílat 25.12., kdy se víc hodí jeho tématika. Od příštího týdne budeme vysílat 11. sérii od začátku a protože by 6.díl vyšel právě na dobu vánoční, odvysílali jsme jej místo polárního speciálu, už v pátek 13.11.

S pozdravem

Filip Sychra
PR koordinátor

Celý článek >>

Top Gear v TV - 47. týden (ale možná taky někdy jindy)

V TV programu napsaný Polární speciál, v mailu z PR oddělení Primy slíbený Polární speciál, dokonce EPG v průběhu vysílání hlásí, že právě běží Polární speciál, a na obrazovce - 6. díl 11. řady. Což je, aby vám doklapla ďábelská lstivost této změny, poslední díl řady, kterou Prima COOL začne (zřejmě) vysílat tento pátek. Řeč je samozřejmě o pátečním večeru. Přiznám se, že vtip toho celého mi uniká, mám na to jen ničím nepodloženou teorii. Už jsem ale napsal na Primu rozhořčený (leč férový) email zklamaného fanouška a pokud/až se dozvím odpověď, zkusím to tady přetlumočit.

Na druhou stranu tím tato na první pohled nudná rubrika získává jistý nádech tajemna. Bude Prima COOL vysílat na konci týdne ten díl, který je napsaný v TV programu? Nebude dokonce vysílat něco zcela jiného, jako třeba The Fifth Gear? A co na to říká Jan Tleskač?


Top Gear 11x01
PRIMA COOL Pátek 20.11. ve 20:15 (repríza sobota 21.11. ve 14:40)

Co uvidíte: Test Ferrari 430 Scuderia, pokus o překonání světového rekordu ve skoku do dálky s autem jedoucím pozpátku, průzkum spotřeby paliva (v tzv. "Clarkson style") a pokus o sestavení policejního vozu za 1000 liber.

Můj komentář: Jeremy vypadá téměř přesvědčivě, když mu z testu spotřeby vyjde, že BMW M3 je úspornější auto než Toyota Prius. Levná policejní auta jsou skvělá - zločinci jistě dostanou záchvat smíchu až je uvidí (a uslyší) a budou zcela bezbranní.


Top Gear 06x07
PRIMA COOL Sobota 21.11. ve 20:20 (repríza neděle 22.11. ve 14:40)

Co uvidíte: Test TVR Sagaris, závod Fiat Panda versus maratónský běžec a pokus o zajetí kola na Nürburgringu ve Fordu Transit pod deset minut.

Můj komentář: Pohybujete-lis se pravidelně po Londýně, pak se určitě dívejte. Dozvíte se, jestli máte trénovat běhání, nebo raději šetřit na auto. Úplně fascinující byl ale pokus s Transitem. I když to na první pohled nevypadá jako trhák, udělali to zajímavě, napínavě a vtipně. Prostě po Top Gearovsku.


Top Gear 14x02
BBC2 Neděle 22.11. ve 22:00

Co uvidíte: Test Corvette ZR1's a Audi's R8 V10. Pak všichni tři moderátoři spojí své síly, společně sestrojí elektromobil a pokusí se s nám projít všemi testy, povinnými pro nová auta. A do auta za rozumnou cenu usedne Michael Sheen.

Můj komentář: V Top Gearu staví elektromobil? I Jeremy?!?

A nakonec, hledáte-li způsob, jak nový Top Gear sledovat a nečetli jste tento můj příspěvek, pak.. si ho prostě přečtěte. Mimochodem na http://www.topgearepisodesonline.com/ se objevila zpráva, že se tam budou objevovat i epizody z nové řady, i když možná trochu se zpožděním.

Celý článek >>

pátek 13. listopadu 2009

Trailer ke 14. řadě

Přiznávám, dnešní páteční video je z mé strany trochu podfuk. Sice jej uvidíte s českými titulky, ale je v něm celkem asi 10 vět a trvá 30 vteřin. Jde totiž o upoutávku na novou řadu Top Gearu, která začne tuto neděli.

Příští pátek se zkuším polepšit, slibuji :-)

Celý článek >>

středa 11. listopadu 2009

14. řada začíná - jak ji sledovat?

Jak jsem již psal, v neděli večer ve 22:00 našeho času vysílá BBC 2 první díl 14., tedy nejnovější řady Top Gearu. Pro našince, řešícího jak novou řadu sledovat, jsem se pokusil dát dohromady pár tipů.

Varianta 1 - pro bigotní slušňáky
Zřejmě nejjednodušší, nejrychlejší a nejlegálnější cesta je sledovat Top Gear přímo na BBC 2. Bohužel, v našich zeměpisných šířkách tuto stanici jen tak na kus drátu nechytíte. Naladit se dá asi jen na satelitu Sky TV, ale ten je tuším placený. Alternativou by mohly být programy Satellite TV for PC nebo PCTV4ME, ale nemám s nimi žádnou zkušenost a nějak k nim nemám důvěru. Navíc jsou samozřejmě taky placené.

Slibně by mohl vypadat BBC iPlayer, což je internetová aplikace, na které si můžete pustit libovolný pořad vysílaný BBC v posledních 7 dnech. Bohužel je její použití omezeno jen na UK. Prý se snad plánuje i mezinárodní (placená) verze, o které nikdo neví kdy bude, ale do neděle do desíti to nebude téměř určitě.

Podtrženo, sečteno, bigotní slušňáci žijící mimo UK nemají prakticky šanci.

Varianta 2 - pro normální lidi
Slibně vypadají servery http://www.topgearepisodesonline.com nebo http://www.casttv.com/shows/top-gear. Na obou se můžete podívat na starší díly Top Gearu on-line, přímo ve svém prohlížeči. Netuším zda, případně jak rychle, se na těchto serverech objeví nové epizody, ale zdá se mi, že je to velmi pravděpodobné.

Nad legálností těchto serverů lze mít jistě oprávněné pochybnosti, ale pokud vám nevadí, že zář vaší karmy ztratí nějaký ten lumen, zkuste se na nich v pondělí porozhlédnout.

Varianta 3 - pro členy Pirátské strany
Co vám budu radit? Nainstalujte si poslední verzi bittorent klienta a v pondělí ráno se poohlédněte na svém oblíbeném pirátském serveru po příslušném souboru. Předpokládám, že během stahování si ještě budete točit modlitebním mlýnkem schválně na nesprávnou stranu, protože vaše karma je vám úplně ukradená!

A to je všechno, pokud víte o nějakém dalším způsobu, budu rád když je zmíníte v komentářích. Každopádně, ať už novou řadu budete sledovat jakkoliv, přeji mnoho zábavy! :-)

A ještě jedna dobrá zpráva na závěr - Sovička, který vyrobil české titulky pro téměř kompletní 13. řadu, v podstatě slíbil (ehm), že bude dělat české titulky i k nové řadě. Pokud o ně máte zájem, napiště mu prosím předem díky do diskuze na jeho stránkách. Také se mu ozvěte, pokud byste měli čas a náladu mu s tím pomoct (načasovat titulky, přeložit část epizody apod.)

Celý článek >>

pondělí 9. listopadu 2009

Top Gear v TV - 46. týden

Polární speciál v pátek, jeden z nejlepších challengů (osmé místo v Top 10) v sobotu, ale hlavně - první díl 14. řady v neděli. Tento víkend vypadá slibně!


Top Gear - Polární speciál
PRIMA COOL Pátek 13.11. ve 20:15 (repríza sobota 14.11. ve 14:40)

Co uvidíte: Tři muži a jejich stroje (ne nutně motorové) na cestě k severnímu pólu.

Můj komentář: V tomto díle si moc blbinek neužijete, přece jen když je venku -30 stupňu, snažíte se hlavně přežít. A o autech už to není vůbec. Žádného Stigova arktického bratrance vylézajícího z iglů nečekejte. Mě osobně fascinovalo, že se na takovou cestu vůbec vydali a celou dobu jsem byl napjatý, jestli skutečně dojedou až na pól. Tak schválně, bude James první člověk na světě, který dobil Severní pól a přitom tam vůbec nechtěl? :-)


Top Gear 06x06
PRIMA COOL Sobota 14.11. ve 20:20 (repríza neděle 15.11. ve 14:40)

Co uvidíte: Testy Aston Martin DBR9 a Mercedes-Benz SLR McLaren a hlavně závod Londýn - Oslo. Bude rychlejší Jeremy v Mercedes McLaren, nebo Richard s Jamesem v letadle a lodi?

Můj komentář: Tato epizoda je prakticky celá o závodě do Osla. Abych byl upřimný, netuším, proč se tento klip dostal do Top 10. Sice není špatný, ale osmé místo? Nevím. Na druhé straně, pokud chcete vidět tancovat opilého Richarda, zřejmě moc jiných příležitostí nemáte.


Top Gear 14x01
BBC2 Neděle 15.11. ve 22:00

Co uvidíte: Testy BMW 760i a Mercedes S63 AMG. A hledání nejlepší silnice na světě, tentokráte v Rumunsku.

Můj komentář: Protože jde o nový díl, nic k němu vlastně nevím. Jedině bych snad mohl poskytnout pár tipů, jak novou sérii sledovat. Pokud mi to čas dovolí, zkusím sem do konce týdne přidat příspěvek na toto téma.

Celý článek >>

pátek 6. listopadu 2009

CZ titulky ke klipu: Richard uniká z auta pod vodou

Dnes téměř instruktážní video na téma: co dělat, když spadnete s autem do vody. Klobouk dolů před Richardem, měl jsem co dělat, abych se na to vůbec vydržel dívat při titulkování. Do toho auto by mě nikdo nedostal.

Tento klip se neumístil v hlasování fanoušků Top Gearu o nejlepší klip, ale jestli se o některém z TG klipů dá říct, že ho budete sledovat bez dechu, pak je to tenhle. Doslova a do písmene.

Top Gear - Richard uniká z auta pod vodou
3. řada, 3. epizoda

1. část

2. část

Celý článek >>

středa 4. listopadu 2009

Richard si vyvrknul kotník, překonán rekord kola Top Gearu a další novinky

Středeční hrstka novinek ze světa TG.

  • Richard Hammond si na začátku týdne vyvrknul kotník a pošramotil vazy v pravé noze, když běhal v lese nedaleko svého domu. Chcete-li se pořádně potěšit jeho neštěstím, tady je pár obrázků.
  • Výrobce automobilu Ultima GT720 si pronajal testovací trať TG a překonal na ní rekord kola, který dosud drželo Ferrari FXX řízené Michaelem Schumacherem. Rekord je ale neoficiální, protože nikdo z TG nebyl u rekordu přítomen. Původní zprávu, včetně videa najdete tady.
  • Tady je minirozhovor s James na Twitteru.
  • Top Gear (a Jeremy Clarkson obzvlášť) nevzbuzuje jen pozitivní reakce. Šéf policie ve skotském Borders obvinil Jeremyho z propagování rychlosti. Celá zpráva je tady.
  • Pokud se šéfem skotské policie nesouhlasíte a Jeremyho zbožňujete, možná vás bude zajímat tato fanouškovská stránka.
  • Našel jsem také kritický srpnový článek v Guardianu, který kritizuje Richarda, že v poslední epizodě 13. řady použil termín "pikey", což je něco jako "cigoš". Autorka článku z toho dovozuje, že je Richard rasista a Top Gear je tudíž (logicky) rasistický pořad.

A na závěr pár recenzí na první díl James May's Toy Stories:

Celý článek >>

úterý 3. listopadu 2009

James May's Toy Stories - jaký byl první díl

Dnes večer BBC 2 uvede další díl James May's Toy Stories. Dnes bude James vyrábět plastelínovou zahradní expozici pro Chelsea Flower Show (něco jako naše Flóra Olomouc). Tady je upoutávka na webu BBC. První díl sledovalo podle této zprávy 3,5 miliónu britů, což je údajně 900 tisíc nad průměrem. Takže to byl asi úspěch. Navíc to byl v tu chvíli druhý nejsledovanější pořad na britských obrazovkách. Tady je pár mých subjektivnívh poznámek k předchozímu dílu, kdy James s pomocí školáků vyráběl plastový model Spitfiru v životní velikosti.

Na rozdíl od Top Gearu, u kterého koneckonců nemusíte umět anglicky, Jamesův pořad je hodně postavený na mluveném slovu a je potřeba rozumět anglicky alespoň průměrně. Trochu mě zklamalo, že šlo celou dobu jen o ten Spitfire. Myslel jsem, že formát bude podobný Top Gearu, tzn. jedno hlavní téma (v tomto případě Spitfire) okořeněné několika dalšími přidruženými rozhovory / reportážemi. Chtěl jsem napsat, že se mi takové téma zdá na celou hodinu málo, ale pak jsem si uvědomil, že jsem se vlastně ani chvíli nenudil :-). Byl to přesně ten druh pořadu, který byste od Jamese čekali - pohodový, se suchým humorem, na druhé straně s absencí "ty vole! momentů" (doufám, že jsem tento termín použil v češtině jako první). Závěr je, že se určitě podívám na další díly, ale stránky James May's Toy Stories CZ (zatím) zakládat nebudu.

P.S. A ještě jeden (pro mně) zajímavý poznatek. Kdysi jsem taky modelařil, lepil jsem hlavně papírové modely z ABC. Pamatuji si, že pěknou tradicí bylo vzít svůj dokončený a vypiplaný model na pískoviště, tam ho spolu s několika kamarády polít Kanagonem a zapálit. To vám v jistých kruzích zajistilo slávu na pár týdnů. Tak něco takového James dělal taky!

Celý článek >>

pondělí 2. listopadu 2009

Top Gear v TV - 45. týden

Sezóna vrcholí, premiéra 14. série se blíží a PRIMA COOL odvysílá dva týdny po sobě TG speciály.


Top Gear 10x04 - Botswana speciál
PRIMA COOL Pátek 6.11. ve 20:15 (repríza sobota 7.11. ve 14:40)

Co uvidíte: Tři muži a jejich stroje v Africe aneb potřebujete auto s náhonem 4x4 na jízdu v africkém terénu?

Můj komentář: Tento díl vyhrál hlasování fanoušků Top Gearu o nejlepší klip všech dob. Já bych ho asi tak vysoko nedal, ale do Top 10 patří stoprocentně. Navíc je to TG klasika, a jestli nevíte, proč se občas v TG mluví o jakémsi Oliverovi a všichni přitom pomrkávají na Richarda, je pro vás tento díl povinný.


Top Gear 06x05
PRIMA COOL Sobota 7.11. ve 20:15 (repríza neděle 8.11. ve 14:40)

Co uvidíte: Testy Aston Martin DB5, Jaguar E-type, Nissan Murano a Maserati Coupé. Navíc další z Jeremyho praktických testů - zasáhne vás ostřelovač snadněji v Porsche Boxster S nebo v Mercedes-Benz SLK 55 AMG? A v autě za rozumnou cenu zajede kolo Damon Hill.

Můj komentář: Nejzajímavější pro mne byl rozhovor s Damonem Hillem, ale nejsem si jistý, jestli jej PRIMA COOL odvysílá. Jeremyho test s ostřelovači byl zábavný, ale pokud se vám líbí testy aut s vojenskou tématikou, je extrémní test Fordu Fiesta lepší. A také uvidíte nový rekord na testovací dráze - nejpomalejší kolo všech dob.

Celý článek >>